News Flash:

Mihaela Runceanu – E adevarat, iubirea mea. O artista de neuitat, care a avut un sfarsit mult prea nedrept!

24 Septembrie 2018
32 Vizualizari | 0 Comentarii
mihaela runceanu

Valentina-Mihaela Runceanu s-a nascut pe 4 mai 1955, la Buzau. In 1970, a absolvit cursurile la scoala elementara de pe langa Liceul de muzica si arte plastice din Buzau. Profesor de vioara: Eufrosina Tomescu, sotia directorului scolii, Constantin Tomescu.

Urmeaza Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, pe care il absolva, ca sef de promotie, in 1974. In perioada liceului, canta in orchestra simfonica a orasului, care se afla pe langa Casa orasenesca de cultura. Alaturi de Orchestra Simfonica din Buzau, efectueaza un turneu de cateva saptamani in Cehoslovacia si in Ungaria. In 1972 castiga Premiul I la concursul „Tineretea Buzoiana” cu piesa „Anilor” de Petre Magdin, prima recunoastere publica a vocatiei de solist de muzica usoara.

 In 1974 este admisa la Conservatorul de muzica „Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Victor Giuleanu), cu media 9,95 ; urmeaza, in paralel, cursurile scolii Populare de Arta din Bucuresti (pe care o absolva in 1977), clasa de canto condusa de profesoara Nina Bercaru. In 1975 castiga Trofeul „Steaua litoralului”, Constanta, obtine premiul I la Festivalul „Constelatii valcene”, Ramnicu Valcea si debuteza la Radio cu o piesa, in prima auditie, a compozitorului George Grigoriu. In februarie 1976, Mihaela Runceanu trece cu 10 pe linie prima etapa la concursul TV „Steaua fara nume”. In 1976, Obtine Premiul I la Festivalul „Lotca de aur”, Braila, Premiul II la „Festivalul artei studentesti” din Galati, Premiul II la concursul „Bucuresti’76”. La cea de-a IX-a editie a “Festivalului tineretii de la Amara”, care s-a desfasurat in statiunea Amara (Ialomita) in perioada 5 – 8 august 1976, Mihaela Runceanu castiga “Trofeul Tineretii”.

 In 1978, Mihaela Runceanu absolva Conservatorul de muzica „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compozitie, cu lucrarea „Muzica usoara romaneasca si rolul sau in societatea contemporana” – coordonator prof. Al. Leahu. In perioada 1978-1979, activeaza ca profesoara de vioara la Scoala generala de muzica din Braila. Canta cu formatiile „Solaris” si „Mefisto” din localitate. In perioada 1979-1980, activeaza ca profesoara de vioara la Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, pe care il absolvise cu numai sase ani in urma. Face parte din formatia „Nona”, condusa de profesorul Xenti Stanescu.

In toamna anului 1980, Mihaela Runceanu devine profesoara la Scoala Populara de Arta din Bucuresti. Corepetitor la aceeasi clasa, compozitorul Ionel Tudor. Dintre cei care i-au fost elevi se numara: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Madalina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-pital), Maria Botta, Marinela Chelaru de la grupul „Voua” s.a. In perioada 1980-1989, Mihaela Runceanu canta la unele dintre cele mai renumite restaurante din Bucuresti, cum ar fi: „Intercontinental”, „Bucuresti”, „Continental”, „Salonul spaniol”, „Dorobanti”, „Melody” precum si la „International” Sinaia si Timisoara. De asemenea, in fiecare vara, in timpul vacantelor, canta pe litoral numai la restaurante de mana intai (ex: „Barul Paradis” din Jupiter).

In 1984, melodia „E-adevarat, iubirea mea”, preluata din repertoriul international, devine primul mare succes al Mihaelei Runceanu. La concursul „Melodii’84” (care a avut loc la inceputul anului 1985), melodia „Sa crezi in dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu) obtine premiul I la sectiunea „Prime auditii”. Acesta este momentul in care Mihaela Runceanu devine una dintre cele mai apreciate si de succes soliste ale Romaniei. Incepand cu 1985, Mihaela Runceanu participa la un numar mare de spectacole organizate in Bucuresti (in special la Sala Radio sau Sala Polivalenta) sau in provincie, numele ei devenind, prin ani, o garantie sigura a calitatii spectacolelor respective. Este solicitata tot mai des pentru inregistrari la Radio, Televiziunea Romana si Electrecord. A efectuat turnee in Cehoslovacia (1973), Ungaria (1973), Bulgaria, URSS (1984), Cuba (1985) si RDG (1987)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihaela runceanu biografie melodii secrete moartea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1532 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014090 (s)